• Kiebitz
    Kiebitz
    Der bedrohte Kiebitz Vanellus vanellus ist der "Wappenvogel" der Ala. Dieses Küken ist erst wenige Tage alt.
  • Kiebitz
    Kiebitz

    Die Ala hat zu ihrem 100-jährigen Bestehen 2009 mehrere Schutz- und Forschungsprojekte zugunsten des Kiebitzes unterstützt.

  • Tannenhäher
    Tannenhäher

    Der Tannenhäher Nucifraga caryocatactes versteckt jedes Jahr mehrere 10'000 Arvennüsse als Wintervorrat – und findet die meisten wieder.

  • Bartmeise
    Bartmeise

    Die exotisch wirkende Bartmeise Panurus biarmicus ist die einzige Vertreterin ihrer Familie in Europa.

  • Turmfalke
    Turmfalke

    Der Turmfalke Falco tinnunculus ist der häufigste Falke in der Schweiz.

  • Haubentaucher
    Haubentaucher

    Der Haubentaucher Podiceps cristatus ist bekannt für seine spektakulären Balzrituale.

  • Blaukehlchen
    Blaukehlchen

    Das hübsche Blaukehlchen Luscinia svecica ist in Europa mit mehreren Unterarten vertreten. Das weisssternige kommt in der Schweiz ausschliesslich als Durchzügler vor.

  • Graureiher
    Graureiher

    Der Graureiher Ardea cinerea wurde früher als Fischfresser verfolgt und fast ausgerottet, mittlerweile hat sich der Bestand in der Schweiz erholt.

Artikel-Suche


einfache Suche | erweiterte Suche
Autor(en)
Suter, W.
Titel
Herbivore Vögel und Säuger – auf der ewigen Suche nach genügender Stickstoffversorgung.
Jahr
2013
Band
110
Seiten
345–358
Key words
(von 1994 bis 2006 vergeben)
Schlagwort_Inhalt
Verdauungsphysiologie, Nahrungsgrundlage, Körpergrösse, Raufusshühner, Huftierwanderungen, Antilopen, Savanne
Schlagwort_Vogelart
(wissenschaftlich)
Tetrao tetrix, Lagopus muta, Tetrao urogallus
Schlagwort_Vogelart
(deutsch)
Birkhuhn, Alpenschneehuhn, Auerhuhn
Schlagwort_Geogr.
Sprache
deutsch
Artikeltyp
Abhandlung
Abstract
Herbivorous birds and mammals, and their eternal quest for nitrogen. – This review links the question of how herbivores s. str., namely consumers of green plants, struggle to obtain a sufficiently nutritious diet, to the ongoing discussion of top-down versus bottom-up regulation of ecosystems. The top-down view, known as the «world is green» hypothesis, which states that the green biomass is not completely removed by herbivores because they are controlled by predators, has recently been backed by a number of studies demonstrating cascading effects. In such cascades, apex predators restrict populations of large herbivores and so produce responses among lower trophic levels, as the vegetation is released from heavy browsing pressure. However, closer scrutiny of long-term data has shown that both top-down and bottom-up mechanisms may be operating in a system at the same time. The bottom-up view has originally been explained by the «world is prickly and tastes bad» hypothesis, stating that the lack of the herbivores' ability to consume large parts of the green biomass is due to the self-defense mechanisms of the plants. There are, however, better reasons to assume that the main cause of bottom-up effects is the problem of the herbivores to secure enough nitrogen from their plant diet. Strictly herbivorous birds are few but goose populations do respond strongly to increased quality in their grass diet whereas grouse, being essentially browsers, do not seem to be limited by their often extremely low-quality winter diet. Ungulate grazers, on the other hand, are strongly driven by the nutritional quality of their diet. This aspect is illustrated by two examples, one involving red deer Cervus elaphus in the Swiss Alps, the other a community of antelopes living in a wet tallgrass savanna in coastal Tanzania. In both cases, the all-important role of highly nutritious grasses (with low fiber and thus relatively high crude protein concentrations) for diet and habitat selection could be clearly demonstrated. In the case of red deer, altitudinal migrations tracked the protein-richest forage on offer, providing strong support for the forage maturation hypothesis.
PDF Dokument (öffentlich)
PDF Dokument (registrierte Mitglieder)